Waarom schermtijd beheren?
Kinderen worden vaak aangetrokken tot smartphones, tablets, computers en televisies, en ouders staan voor de uitdaging om een gezonde balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten.
Waarom is het beheren van schermtijd belangrijk?
1 Gezondheid
Overmatig gebruik van schermen kan leiden tot fysieke problemen, zoals vermoeide ogen en slaapstoornissen.
2 Sociale Interactie
Te veel tijd besteed aan schermen kan ten koste gaan van persoonlijke interacties met familie en vrienden. Natuurlijk is er ook digitale interactie, maar persoonlijke interactie blijft belangrijk.
3 Educatie
Hoewel technologie een geweldige leermiddel kan zijn, is het belangrijk dat schermtijd niet ten koste gaat van andere educatieve activiteiten zoals ontwikkelen van motoriek of leren van sociale interactie door spel.
4 Creativiteit
Kinderen hebben tijd nodig om creatief te zijn en hun verbeeldingskracht te gebruiken, en dat kan verminderen als ze te veel tijd voor schermen doorbrengen.
Stapsgewijs Schermtijd Beheren
Hoe kun je er als ouders voor zorgen dat er niet elke dag problemen zijn over schermtijd?
Het is een goed idee om stapsgewijs de schermtijd van je kind in goede banen te leiden. Je kunt denken aan de volgende stappen:
1 Stel duidelijke regels
Begin met het opstellen van duidelijke regels met betrekking tot schermtijd. Het is belangrijk dat ouders of opvoeders vooraf met elkaar overeenstemming hebben over regels, dus trek er even een uurtje voor uit samen.
Denk na over zaken als dagelijkse limieten, tijdstippen waarop schermtijd is toegestaan en welke soorten inhoud geschikt zijn. Denk ook aan regels voor jezelf als ouders.
2 Betrek je kinderen bij de afspraken
Plan daarna een geschikt moment met je kinderen zodat je zonder haast of stress kunt overleggen. Laat je kinderen meedenken over hun schermtijd. Samen een planning maken kan hen een gevoel van verantwoordelijkheid geven.
Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je ze inspraak geven over grenzen zodat het gezamenlijke regels worden waar meer draagvlak voor is.
3 Geef het goede voorbeeld
Als je eenmaal regels hebt afgesproken zullen je kinderen jou ook aanspreken op het schenden ervan. Wees sportief en houd je zelf ook aan de regels. Zo ben je een goed rolmodel.
Kinderen leren vaak door het gedrag van hun ouders te imiteren. Als ouders zelf matig omgaan met schermen, zullen kinderen eerder geneigd zijn om dat gedrag te volgen.
4 Kwaliteitscontrole
Controleer de inhoud die je kinderen bekijken of spelen. Je kunt af en toe samen met je kinderen apps, games of programma’s bekijken en er samen over van gedachte wisselen.
Je kinderen voelen zich serieus genomen en zijn daardoor eerder bereid aan jouw wensen tegemoet te komen.
Er zijn tal van educatieve en geschikte apps, games en programma’s beschikbaar. Moedig je kinderen aan om educatieve inhoud te verkennen.
5 Creëer schermvrije zones
Bepaal specifieke ruimtes in huis waar schermen niet zijn toegestaan, zoals de eettafel en de slaapkamer. Dit bevordert persoonlijke interactie en rust in het gezin.
Pas deze routine zelf ook toe en wees matig met uitzonderingen. Leg je kinderen deze uitzonderingen goed uit.
6 Alternatieven bieden
Zorg ervoor dat er voldoende alternatieve activiteiten beschikbaar zijn, zoals buitenspelen, lezen of knutselen, zodat je kinderen zich niet te veelgaan vervelen.
Realiseer je dat sommige kinderen meer ondersteuning nodig hebben bij het (weer) leren spelen. Als ouder moet je hiervoor soms zelf wat meer inspanning verrichten of ondersteuning zoeken voor je kind.
7 Monitoring en beloningen
Bedenk vooraf hoe je toezicht gaat houden op het schermgebruik van je kinderen en op het naleven van regels. Je kunt bij jongere kinderen denken aan een beloningssysteem met stikkers of kruisjes.
Nieuwe routines aanleren aan je kinderen neemt 6 weken tijd. Tussentijds de afspraken die niet werken evalueren en bijstellen is helpend. Op gezette tijden kleine beloningen zoals extra speeltijd buiten tot kiezen van het avondeten is stimulerend.
Je kunt ook gezinsbeloningen invoeren als iedereen inclusief ouders de regels goed volgen. Met elkaar een film kijken of een uitstapje maken bijvoorbeeld.
Conclusie
Schermtijd beheren is een belangrijk aspect van moderne opvoeding. Het stelt kinderen in staat om de voordelen van technologie te benutten zonder de nadelen ervan te ondervinden.
Het is essentieel om open communicatie te behouden en samen met je kinderen aan een evenwichtige schermtijd te werken. Met duidelijke regels, betrokkenheid en alternatieve activiteiten kun je als ouder een positieve invloed hebben op het schermgebruik van je kinderen en hun algehele welzijn.
Kom je daar niet samen uit of heb je een bijzondere uitdaging in je gezin overweeg dan ondersteuning door een coach. Soms is maatwerk nodig om de balans in je gezin terug te vinden. Je kunt contact met me opnemen, wees welkom.