De praktijk
Vaak kan ik als Kindertherapeut gewoon meevaren op de golven van wat een kind of jongere inbrengt tijdens een sessie. Het leukste van mijn werk vind ik het moment waarop het kind ontdekt dat wat hij zelf al heeft gedaan of bedacht werkt als oplossing.
Dat is geen oplossing uit het theorieboek maar van het leven zelf. Het kind kent die oplossing vaak zelf al maar is het zich nog niet bewust of is er nog nooit op gewezen. Ik mag de taak van duider vervullen en dat vind ik magisch. Ik vertel je graag hoe dat werkt.
Piekergedachten
Hij is 10 en ik hoor hem buiten mopperen en boos praten want hij wil helemaal niet naar binnen. Hij wordt vergezeld door zijn vader en als ik de deur open zie in nog een glimpje boosheid maar verandert hij geruisloos in een volgzame verlegen jongen. In mijn werkkamer maak ik kalm contact met hem.
Hij vindt het verschrikkelijk spannend dat zie ik aan zijn lichaamstaal en benoem ik ook. Maar hij is ook verschrikkelijk nieuwsgierig en grappig want op mijn prikkelende uitdagende vragen en opmerkingen reageert hij met een guitig koppie.
Hij komt voor piekergedachten als hij in bed ligt. Hij vindt het niet zo heel erg, zegt hij vergoelijkend, maar hij valt maar moeilijk in slaap en dat geeft problemen de volgende dag als hij niet uitgerust is. Slecht slapen en boosheid de volgende dag thuis en op school is een vaker voorkomende combinatie bij kinderen en jongeren. Hij wil er graag vanaf.
Pieker top 10
Ik vraag hem op het whiteboard een top 10 piekergedachten te maken. IJverig en serieus begint hij aan zijn taak.
Het duurt lang om 10 piekers te bedenken maar dat doet hij wel heel goed. Ik heb geen haast en hij kan zich volledig overgeven aan zijn denkwerk.
Dit is wie hij is en hoe het bij hem werkt. Hij is een jongen die tijd nodig heeft om zijn gedachten op een rijtje te krijgen.
En passant komen er op het andere bord ook nog een paar piekers die hij eerst wel had maar nu niet meer.
Dat is natuurlijk een geweldige brug naar de vraag hoe hij het voor elkaar gekregen heeft om het nu geen piekers meer te laten zijn.
Hij begint te filosoferen en te reflecteren op zichzelf en ik geef hem weer alle ruimte die hij nodig heeft. Het gaat over een helpende gedachten die hij heeft bedacht en die helemaal klopt voor hem, en hij heeft ook nog helpend gedrag uitgevoerd.
Zelfbedachte oplossingen duiden
Het benoemen van zijn fantastische oplossing en er mijn therapeutenwoorden aan te geven zoals helpende gedachten en helpend gedrag heeft een bijna magische uitwerking op hem.
Of wat hij vertelt waar is of niet is niet relevant. Hij zit helemaal in zijn verhaal en hij straalt van trots dat hij dit zo goed heeft bedacht en gedaan.
Ik observeer de verandering in dit kind dat zijn zelfhelend vermogen heeft aangesproken op een manier die helemaal bij hem past. We hebben van zijn probleem een kwaliteit gemaakt om een oplossing te onderzoeken.
Van zelfbewustzijn naar zelfvertrouwen
In een volgende sessie met zijn vader maken we een top 10 van de dingen die hij kan doen om zichzelf uit te putten voor het slapen gaan. Hij heeft namelijk ontdekt dat hij sneller in slaap valt als hij goed moe is en dan komen die piekers niet. Dat is een hele handige helpende actie.
Hij is goed in die lijstjes en heeft er plezier in maar het duurt heel lang voordat hij weer een volgend item heeft opgediept uit zijn geheugen. Hij wikt en weegt wat hij zal zeggen en als het tenslotte op het bord beland krijgt hij van mij een grote pluim.
Ik benoem dat hij iemand is die tijd nodig heeft om die ideeën uit zijn hoofd te toveren. Zijn vader reageert laconiek: “Bij mij op het werk noemden ze dat bedachtzaam”. En hij vertelt dat hij dat zelf vaak als feedback krijgt.
Zo vader zo zoon
Kijk, dat vind ik nou mooi. Deze vader gaf mij in het eerste oudergesprek aan dat hij moeite heeft om zijn zoon te begeleiden. Hij weet niet goed wat hij met hem samen kan doen of spelen en als hij het zijn zoon vraagt komt er geen antwoord.
Deze herkenning van vader in zijn zoon en het woorden geven aan hun gedeelde kwaliteit “bedachtzaamheid” is een pareltje. Het helpt hen beiden om hun zelfbewustzijn aan te scherpen en hun zelfvertrouwen te versterken. En die onderkoelde humor die ik bij beide zie en benoem geeft er een luchtig tintje aan.
Met een lijstje things-to-do op zak wens ik ze veel plezier samen. Dat gaat vast lukken.