Werkwijze

06-54781879
[email protected]

Ik kon mijn hele verhaal vertellen met poppetjes en tekeningen. Dat duurde best lang maar dat vond Lia helemaal niet erg. Dat vond ik heel fijn. De thermometer vond ik leuk en spelen met de G’s en de groene gedachten. Dat heeft me wel geholpen. Ik ben nu minder vaak boos op school.

– G, jongen 11 jaar, pestproblemen

Wil je weten wat je te wachten staat als je als kind of ouder bij mij komt? Dat kan ik in drie stappen uitleggen. Elke begeleiding is natuurlijk anders, want elk kind of ouder is anders. Ik luister vooral goed naar jou en leid je in de goede richting. Met praten, doen, tekenen, spel. Hoe precies dat weet ik nog niet want ik ken je nog niet. Maar daar komen we samen wel uit.

 

Over de werkwijze van Lia van Kooten

Stap 1 de telefoon of mail

Als een ouder mij belt met een vraag of probleem neem ik uitgebreid de tijd om daarover van gedachte te wisselen. Dat vind ik erg belangrijk. Zo nodig maken we een belafspraak op een prettig tijdstip. We bespreken de mogelijkheden voor begeleiding: therapie of coaching, individueel of groep, kind of ouder(s), bij mij of doorverwijzen naar iemand anders. Alles is bespreekbaar. Deze eerste kennismaking is kosteloos en vrijblijvend. Er is geen verwijzing nodig.

Je kunt me ook mailen met een vraag. Daar geef ik antwoord op. Maar voordat we een afspraak maken hebben we altijd eerst telefonisch contact. 

Stap 2 de intake

We plannen een intakegesprek. In de regel met beide ouders zonder kind. Soms in het bijzijn van het (puber) kind. We bespreken wat passend is in jullie situatie. Meestal is het al een coachend oplossingsgericht gesprek. Daarna plannen we de eerste afspraak met het kind. In de eerste kind-sessie is meestal een ouder aanwezig, maar het hoeft niet. Pubers komen soms met soms liever zonder ouder.

Stap 3 de begeleiding

Vervolgens vinden sessies plaats met het kind zonder ouder. In het eerste gesprek maken we op een speelse en ontspannen manier kennis. Ik communiceer vooral met het kind. Als de ouder aanwezig is vragen we hem of haar soms te hulp. In de volgende sessies zijn we bezig met wat zich aandient.

Na elke 3e tot 5e sessie wordt een oudersessie gepland om voortgang en vervolg te bespreken en om ouders te coachen. Soms heb ik telefonisch of via mail contact met ouders tussendoor. Gemiddeld ga ik uit van 5 tot 10 bijeenkomsten. (afhankelijk van de hulpvraag). We kunnen wekelijks afspreken of een ander ritme aanhouden. Ik ben flexibel in het maken van afspraken op werkdagen.

Bij ouderbegeleiding zonder kind begeleiding worden alleen afspraken met ouder(s) gemaakt. 

Jongeren 18+

Jongeren van 18+ kunnen zich zelf aanmelden voor oplossingsgerichte coaching. (ouders kunnen mij natuurlijk voor hun kind benaderen) Je kunt alleen begeleid worden maar ook samen met je ouders als je dat wilt. Je bent zelf de cliënt dus jij bepaalt.

Privacy van het kind

Met ouders en het kind wordt afgestemd dat niet alles wat gezegd wordt tijdens de coaching of therapie wordt besproken met de ouders. Kinderen hebben recht op privacy. Terugkoppeling met ouders gaat in overleg met het kind, gaat in principe niet in op details maar gaat over grote lijnen.

Kindertolk

Ouderbegeleiding maakt standaard deel uit van begeleiding van het kind. Ouderbegeleiding zonder dat het kind begeleid wordt is ook mogelijk.

Wil je leren wat je kind je met zijn/haar gedrag je spiegelt? Volg dan een kindertolk consult. Een liefdevolle manier om als ouder te leren van je kind. Je kind is niet betrokken bij het consult. De ouder gaat zelf aan de slag met de “boodschap” van het kind.

Er zijn drie sessies nodig: in de eerste vertel je mij het verhaal over je kind, in de tweede koppel ik je de “boodschap” terug, na 6 weken plannen we nog een vervolgafspraak. Als het nodig is kunnen we daarna overstappen op ouderbegeleiding. (of kindertherapie)

Agenda


Schooljaar 2018-2019

Voor de uitvoering van arrangementen op basisscholen in Utrecht voor schooljaar 2018-2019 is weer ruimte. Bel of mail voor informatie

29-5- 2018

Balans Utrecht organiseert een avond over NLD. Voor info en aanmelden klik hier.

Rots en Watertraining
De groepstrainingen zijn voorlopig opgeschort. Individuele begeleiding met Rots en Water is wel mogelijk.

Op afspraak
Individueel consult ouder(s), kind, jongere
Kindertolk consult voor ouders
Workshop Jongensproblemen? Jongensoplossingen!! voor ouders of leerkrachten.
Rots en Watertraining voor groepen

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen