De belangrijke rol van ouders

06 - 54 781 879
info@liavankooten.nl

…Afgelopen school jaar heb ik weer gehaald ik zit nu in 4tl dus examenjaar best spannend maar mede door jou oefeningen die ik regelmatig terug kijk en ga uitvoeren, ben ik zelfs naar de excellent klas gegaan… Als ik eventjes in een dipje zit dit schooljaar zou ik aan jou oefeningen terug denken met als doel slagen en het liefst doorstromen naar Havo. Groetjes, M

– M, jongen 16 jaar, faalangst

Ouders zijn belangrijk in het leven van kinderen en jongeren. Er is altijd een wisselwerking en als ouder(s) kun je daardoor het verschil maken bij het oplossen van problemen van je kind. Vandaar dat ouderbegeleiding standaard deel uitmaakt van mijn individuele kinder- of jeugdtherapie aanpak.

Ouderbegeleiding

Ouderbegeleiding is een vast onderdeel van mijn begeleiding van een kind of jongere. Samen met de ouder(s) sta ik stil bij wat wel werkt in het gezin en wat hun sterke kanten zijn als opvoeder en mens.

Als je duidelijk zicht hebt op wat er goed gaat en wat er beter kan, dan heb je een sterke uitgangspositie. Je leert wat je kunt verbeteren op het gebied van communicatie en voorbeeldgedrag en daarmee help je je kind verder. Je bent immers een belangrijk rolmodel.

Jongensouders komen vaak met specifieke vragen. Voor moeders kan het helpen om de positie van hun zoon vanuit het jongensperspectief te leren zien. Het leidt tot meer begrip en tot een andere benadering.

Vaders help ik door hen inzicht te geven in de specifieke positie van hun zoon en in zijn taak als belangrijk rolmodel. Dat leidt tot meer begrip en mogelijkheden.

Het kan voorkomen dat je kind te jong is voor therapie. Of dat je kind niet naar therapie wil vanwege bijvoorbeeld een gebrek aan motivatie. Of je wilt je kind niet belasten met therapeutische sessies. Je kunt dan kiezen voor ouderbegeleiding zonder dat het kind in therapie komt, voor een oudertraining of voor een kindertolk consult, wat ook tot hele goede resultaten kan leiden.

Telefonisch spreekuur

Een telefonisch consult is een praktisch alternatief waarbij de werkwijze het zelfde is als bij een face to face ouderconsult. De voordelen van een telefonisch consult zijn:

  • Het kost je geen (reis)tijd en reiskosten
  •  Je bent in je eigen omgeving zonder stress
  • Je kunt je beter focussen en concentreren aan de telefoon
  • Beide ouders kunnen deelnemen aan het gesprek (dan plannen we altijd 1 uur)
  • Desgewenst kunnen we elkaar zien via een video verbinding
  • Ook als je niet in de buurt van Utrecht woont of er belemmeringen zijn om mij te bezoeken kun je van mijn diensten gebruik maken.

Iedere maandag- en donderdagochtend van 9.00-10.00 en iedere 1e en 3e dinsdagavond van de maand van 19.30-20.30 is er ruimte voor een telefonisch consult van max. 1 uur. Je wordt door mij gebeld dus er zijn geen bijkomende kosten.

Stuur me een mail als je een telefonisch consult wilt inplannen en zet erbij welke ochtenden of avond in de komende 4 tot 6 weken jou het beste uitkomen en of je alleen of met z’n tweeën wilt deelnemen.

Je kunt een consult voor 30 minuten boeken voor €45,- (alleen bij 1 persoon) of 60 minuten voor €80,-. Voor de dinsdagavond geldt een toeslag van €15,-  per uur.

Je betaalt vooraf en je ontvangt een factuur die je, indien van toepassing, kunt declareren bij je zorgverzekeraar. 

Binnen 2 werkdagen mail ik je op welke dagen die ochtend of avond nog beschikbaar is en hebben we vervolgens e-contact over de administratieve zaken.

Kindertolk consult - Als ouder leren van je kind

Van lastig of onbegrijpelijk gedrag van je kind kun je iets leren over jezelf als opvoeder en ook als mens. Dat komt omdat je kind je spiegelt.

Gedrag of problemen van je kind waar je door geraakt wordt, spiegelt je vaak iets uit jouw persoonlijke leven. Dat kan van alles zijn. Meestal zijn het blinde vlekken waar je je niet van bewust bent. Als je inzicht krijgt in wat je kind je spiegelt, dan kun je iets leren over jezelf.

In een kindertolk consult kan ik de boodschap van je kind voor je vertalen. Je krijgt inzicht in het gedrag van je kind als boodschap voor jezelf. Als je daar als ouder mee aan de slag gaat, zal er iets veranderen bij jezelf. Maar ook bij je kind zal er iets veranderen.

Problemen van je kind oplossen door met jezelf aan de slag te gaan? Jazeker en het werkt echt!

Agenda

Telefonisch consult:  maandag of donderdag van 9.00-10.00 op aanvraag.

Lees meer over aanmelding en kosten.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je aan voor m'n nieuwsbrief.

Recente blogs

Bekijk alle blogs