Jongensproblemen? Jongensoplossingen!

06 - 54 781 879
info@liavankooten.nl

Wij hebben ons bij Lia altijd op ons gemak gevoeld. Haar deskundige oog, samengaand met haar menselijke aandacht en interesse hebben geresulteerd in kleine veranderingen. Al die veranderingen samen hebben er voor gezorgd dat wij meer plezier binnen het gezin beleven en met vertrouwen de toekomst tegemoet zien. ‘Blijf bij jezelf” Dank Lia!

– Ouders S, zoon 9 jaar, angsten

Jongens en meisjes ontwikkelen zich verschillend. Er is genderspecifiek gedrag en het is heel handig als je daar kennis van hebt. Dan kun je problemen in het juiste perspectief zien en naar passende oplossingen zoeken. Voor jongens werken jongensoplossingen het beste, maar natuurlijk is elk kind uniek. Dus jongen of meisje: kinder- en jeugdtherapie is altijd maatwerk.

Genderspecifiek gedrag

Jongens en meisjes ontwikkelen zich over het algemeen met andere accenten. Fysiek, cognitief maar ook in gedrag en sociaal functioneren. Als je op de hoogte bent van deze verschillen tussen jongens en meisjes, dan kun je hun gedragsproblemen of sociaal emotionele problemen in het juiste perspectief zien. Ik heb me gespecialiseerd in de begeleiding van jongens.

Wil je meer weten of jullie situatie bespreken?
Neem gerust contact op, dan maken we een bel-afspraak.
Stuur een mail of bel me even.

 

Waarom jongens worden aangemeld in mijn praktijk

Basisschooljongens worden aangemeld met problemen als boosheid, agressie, pesten of gepest worden, vrienden krijgen en houden, weerbaarheidsproblemen, faalangst, druk gedrag, leerproblemen, ASS of AD(H)D.

Bij middelbare scholieren zijn veel voorkomende problemen lastig of druk gedrag, boosheid, communicatieproblemen met ouders of school, gebrek aan concentratie, niet kunnen plannen, faalangst, onzekerheid en zelfbeeld problemen, ASS of AD(H)D.

Ouders en/of kind ervaren een probleem waar ze iets aan willen doen en melden zich aan. Soms op advies van school, soms vanuit het kind zelf, soms vanuit de ouder. Vooraf overleg ik altijd (telefonisch) met ouders of leerkrachten over de hulpvraag en over de gewenste aanpak. Indien nodig verwijs ik door naar een andere hulpverlener of bekijken we de mogelijkheden van begeleiding op school.

Hoe ik met jongens aan de slag ga

Jongens houden meestal niet van praten maar van doen, fysiek bezig zijn en doelgericht aan de slag. Daarom kies ik voor een fysieke en/of oplossingsgerichte aanpak.

We staan kort stil bij het probleem of de hulpvraag en onderzoeken wat de kwaliteiten zijn, wat letterlijk de (fysiek) sterke kanten zijn. En hoe je deze kunt gebruiken bij het oplossen van problemen.

Ik gebruik elementen uit het Rots en Water programma of uitdagende, oplossingsgerichte oefeningen. En daarbij wordt ook veel gepraat hoor. Dat blijken jongens namelijk verrassend goed te kunnen! :-)

Begeleiding is altijd afgestemd op de leeftijd, interesses en mogelijkheden van het kind of de jongere. Maatwerk dus.

Wat is een geschikte leeftijd voor gerichte coaching of therapie?

Ik werk met kinderen in de basisschoolleeftijd vanaf ongeveer 7 tot 12 jaar. Het is prettig als een kind zelf een probleem wil oplossen waar hij last van heeft.

Wat ook fijn werkt, is als een kind al wat kan reflecteren, wat zich ontwikkelt vanaf ongeveer 7 jaar. Bij jongere kinderen bied ik ouderbegeleiding aan. Indien nodig verwijs ik door naar een gespecialiseerde collega.

Ik coach jongeren van de middelbare school of vervolgonderwijs vanaf 13 tot 18+. Deze jongeren zijn zelf gemotiveerd of goed te motiveren om aan de oplossing van hun probleem te werken.

Het puberbrein is enorm elastisch waardoor jongeren heel snel resultaat kunnen bereiken met gerichte coaching of therapie. Als een jongere niet zelf naar een therapeut of coach wil, dan is ouderbegeleiding een goed alternatief.

Als je een dochter met een probleem hebt?

Ik vind het leuk dat in mijn praktijk ook vaak meisjes aangemeld worden die houden van de 'jongensaanpak'. Ze houden niet zo van praten maar wel van het fysieke en oplossingsgerichte.

Meisjes zijn natuurlijk welkom. Want ik heb verstand van genderspecifiek gedragen en dus van de verschillen tussen jongens en meisjes, waardoor ik meisjes ook kan helpen.

Agenda

Telefonisch consult:  maandag of donderdag van 9.00-10.00 op aanvraag.

Lees meer over aanmelding en kosten.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je aan voor m'n nieuwsbrief.

Recente blogs

Bekijk alle blogs