Puber praat niet? 3 tips om met je zoon te praten over zijn probleem
Ken je dat: je zoon komt uit school en je vraagt hem naar zijn dag. Je maakt je zorgen want je hebt gehoord over problemen met een vriend en je vindt het belangrijk daar met hem over te praten maar er komt geen zinnig woord eruit.
Jij bent vasthoudend en stelt nog meer vragen, je wordt er een beetje kriegelig van, maar het enige dat eruit komt is “hmmm, gaat wel, kwee niet, neeeheee”. Je houd er maar mee op want jongens kunnen niet praten over problemen.
Dat klopt, jongens praten niet op het moment dat jij dat wilt gelijk uit school want dan is hij er helemaal niet aan toe en wil hij chillen of gamen maar niet praten. Als je wilt weten wat er echt met je zoon aan de hand is moet je geduld hebben en het handig aanpakken.
tip 1 – wees geduldig
Als vrouwen iets dwars zit willen zij er direct over praten en het analyseren want dat is de vrouwen manier om met problemen om te gaan maar dat is niet de manier van onze zonen.
Als moeder moet je geduld hebben want er komt er een geschikter moment om met je zoon te praten. Dat is meestal niet het moment dat voor jezelf geschikt is maar daar moet je flexibel mee leren omgaan om de kans op succes te vergroten.
- Dus als je staat te koken en je zoon drentelt om je heen: geef hem een klusje dan heb je zijn aandacht.
- Of als hij naar bed moet en hij loopt te dralen en te lummelen: dan wil hij graag wat aandacht van je. Als je echt wilt weten wat er speelt is dit je kans en moet je niet bezorgd zijn dat hij te laat gaat slapen want soms zijn er belangrijker dingen dan dat.
tip 2 – bespreek eerst dingen waar hij blij van wordt
Jongens worden graag aangesproken op wat ze goed kunnen in tegenstelling tot meisjes die beter zijn in het zich kwetsbaar opstellen. Voor jongens voelt kwetsbaarheid zwak en jongens willen zich niet zwak voelen. Je zoon heeft eerst een compliment nodig of waardering van zijn moeder voordat hij een lastige zaak wil bespreken.
Om een gesprek met je zoon te beginnen is het handig een concrete vraag te stellen waardoor hij je in geuren en kleuren kan vertellen wat hem bezig houdt of hoe hij de dingen ziet. Je kunt gewoon beginnen over iets dat geen kwaad kan en vooral niet gelijk het probleem ter sprake brengen want hij moet eerst even warmdraaien.
- “Met wie heb je vandaag op school gespeeld in de pauze?” Hij vertelt je met wie en jij kunt vervolgens vragen
- “Wat deden jullie dan? Een spel of zo?”
- En nu is het de kunst geduldig te luisteren. Dat betekent NIKS ZEGGEN en dat is moeilijk voor vrouwen. Je hoeft alleen maar een beetje te knikken en hummen en aandachtig te zijn.
- Vergeet niet om te proberen te snappen wat hij vertelt want hij kan het ingewikkeld maken maar je wilt graag aangehaakt blijven.
- Terloops kun je nu je vraag stellen en misschien vertelt hij je iets over zijn problemen of zorgen.
tip 3 – schrik niet van zijn verhaal
Er is wel een valkuil waar wij moeders vaak intrappen. Jongens kunnen je dingen vertellen waar je van schrikt, die je schokkend vindt en dan is het belangrijk dat je rustig blijft.
Je zoon is namelijk aan het uittesten wat jij kunt hebben voordat hij je het echte probleem vertelt. Als jij schrikt of boos wordt of je bezorgdheid of afkeuring laat blijken over wat hij je vertelt dan stopt hij onmiddellijk de conversatie en sluit hij zich af als een oester.
Hij zit niet te wachten op je afkeuring of angst, daar wordt hij ongelukkig van dus kiest hij ervoor je niks meer te vertellen. Hij wil liever dat jij rustig blijft want dat stelt hem gerust en geeft hem de moed je het echte verhaal te vertellen.
Je eigen vaardigheden verbeteren
Als je een zoon hebt die niet veel wil vertellen kijk dan eens kritisch naar jezelf. Hoe reageer je doorgaans op dingen die hij je vertelt?
Probeer het eens uit om zijn verhaal rustig en zonder oordeel aan te horen. Hij zal zich misschien niet in 1 keer voor je openen want het heeft tijd nodig om zijn vertrouwen (terug) te winnen.
Maar als je vasthoudend en liefdevol bent en hem later nog eens vraagt naar situatie zal hij je steeds een stukje meer vertellen want hij wil het wel met je delen, maar op zijn manier, op zijn tijd, niet te lang en niet te uitgebreid.
Gelukkig is vasthoudendheid een kwaliteit die bij vrouwen past en dat komt goed uit want als je rustig en vastberaden blijft zal hij zich veilig voelen zijn problemen met je te bespreken.