Jongens zijn anders dan meisjes

06-54781879
[email protected]

Lia heeft ons veel inzicht gegeven in hoe ons kind reageert op bepaalde situaties en waar haar behoeftes liggen. Daarnaast geeft ze positieve feedback op aanpak van ouders waardoor je gericht aan oplossingen kunt werken. Fijn en warm contact en zeer professioneel. Zeer hartelijk naar kinderen.

– Moeder S, dochter 10 jaar, boos en opstandig gedrag

Het is best handig om kennis te hebben van verschillen tussen jongens en meisjes. Niet om ze in hokjes te plaatsen. Maar om hun problemen in het juiste perspectief te zien. Jongens ontwikkelen zich nu eenmaal anders dan meisjes. Het kan je als opvoeder helpen bij het zoeken naar bij jongens passende oplossingen. Daar worden jongens maar ook hun opvoeders blijer van.

Andere buitenkant, andere binnenkant

Je kunt het aan de buitenkant zien. Jongens zien er anders uit dan meisjes. Kinderen ontdekken dat als ze heel jong zijn. Bij elkaar of bij hun ouders. Een jongen is anders dan zijn moeder, zusje of vriendinnetje.

Maar er zijn meer verschillen. Niet alleen de buitenkant verschilt, ook de binnenkant. Jongens hebben namelijk meer testosteron in hun lijf. En dat heeft grote gevolgen voor hun binnenkant. Dat testosteron maakt ze energieker en bewegelijker. Kijk maar eens in een klas kinderen en let eens op de jongens: altijd stoeien en fysiek bezig met elkaar. Handig om te weten is dat de testosteronspiegel bij jongens rond het 4e levensjaar en tussen 11 en 14 jaar nog eens enorm stijgt. Dat kan verklaren waarom er rond die leeftijd meer ongecontroleerde emoties naar buiten kunnen komen bij jongens.

Anders omgaan met emotie

Jongens zijn gevoeliger dan meisjes. Dat blijkt een feit, maar lijkt geen realiteit. Het testosteron bij jongens maakt dat zij anders omgaan met angst en boosheid. Emoties die ieder mens heeft.

Vaak uit zich dit bij jongens extern: boosheid, agressie, fysieke ontlading als slaan schoppen, brutale mond. Meisjes zullen zich vaker terugtrekken in zichzelf. En tegelijk is dit geen algemeenheid want het komt ook voor dat meisjes zich externaliserend gedragen en jongens zich naar binnen richten.

Neurologie – nog meer verschillen

Reflecteren op hun ongewenste of vervelende gedrag, waar meisjes goed in zijn, is bij jongens niet zo goed ontwikkeld. Ook dat heeft weer te maken met dat testosteron.

De hersenontwikkeling verloopt gemiddeld genomen verschillend bij jongens en meisjes. De linkerhersenhelft, waar het taalcentrum zich ontwikkelt, rijpt bij meisjes eerder. Daardoor kunnen ze eerder en ook beter dan jongens zich talig uitdrukken. En ze vinden het vaak ook heel fijn om dat met elkaar te doen, zo verhouden meisjes zich tot elkaar.

Jongens zijn meer in hun rechterhersenhelft aanwezig. Daar is het epicentrum voor creativiteit en ruimtelijk en abstract denken. Jongens praten niet met elkaar. En al helemaal niet over moeilijke dingen, en al helemaal niet langdurig. Ze doen dingen met elkaar, zo verhouden jongens zich tot elkaar.

Wat moet je als ouder/opvoeder doen

Als je weet dat jongens door die testosteron veel meer bewegingsdrang hebben. Dat ze meer de behoefte hebben zich te uiten door handelen, actie, doen. En dat dit zich ook kan uiten in agressie of fysieke acties. En dat ze minder goed zijn in abstraheren en reflecteren. Dan is onze uitdaging als opvoeders om jongens te leren omgaan met hun extra energie. Om ze mogelijkheden te leren om met die vervelende emoties als angst verdriet of boosheid om te gaan zonder in de problemen te komen. Want we weten ook dat ze heel gevoelig zijn die jongens, dus het is wel belangrijk dat ze daarmee leren omgaan.

De jongensmanier

Bij het oplossen van problemen kun je handig gebruik maken van de kwaliteiten van jongens. En dat vinden ze nog eens hartstikke leuk ook. Want onze gevoelige jongens zijn er dol op als ze iets goed kunnen.

Jongens kunnen over het algemeen op een meer doenerige manier leren hun emoties te reguleren in plaats van door er over te praten. Als je bewust bent van wat er in je lichaam gebeurt bij boosheid of angst en je kunt daar iets mee “doen” dan is dat heel helpend voor jongens. Dan kunnen ze makkelijker praten over hun fysieke ervaring en dat koppelen aan het ongewenste gedrag. Want ze kunnen natuurlijk wel praten, heel goed zelfs. Maar wel op hun manier.

En als je zoon nu anders is

Tegelijk kan het voor elk individueel kind weer net wat anders verlopen dan gemiddeld. Doordat het kind net wat anders in elkaar zit, of door omstandigheden in het leven. Dat kan knap lastig zijn als je met andere jongens of andere meisjes in je klas moet omgaan. Of als je als ouder moet overleggen op school over ondersteuning van je kind. Het is belangrijk om kennis te hebben van algemeenheden over jongens en meisjes, maar elk kind is anders. Je zult die kennis moeten gebruiken om het kind te leren zien in wie het werkelijk is.

Labels:
jongens meisjes verschil boosheid moeders kindertherapie angst weerbaarheid jongensprobleem opvoeding ouders
Gesprek laden

Agenda


Schooljaar 2018-2019

Voor de uitvoering van arrangementen op basisscholen in Utrecht voor schooljaar 2018-2019 is weer ruimte. Bel of mail voor informatie

29-5- 2018

Balans Utrecht organiseert een avond over NLD. Voor info en aanmelden klik hier.

Rots en Watertraining
De groepstrainingen zijn voorlopig opgeschort. Individuele begeleiding met Rots en Water is wel mogelijk.

Op afspraak
Individueel consult ouder(s), kind, jongere
Kindertolk consult voor ouders
Workshop Jongensproblemen? Jongensoplossingen!! voor ouders of leerkrachten.
Rots en Watertraining voor groepen

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen