Met je zoon praten over zijn problemen? Lastig!

06-54781879
[email protected]

Ik kon mijn hele verhaal vertellen met poppetjes en tekeningen. Dat duurde best lang maar dat vond Lia helemaal niet erg. Dat vond ik heel fijn. De thermometer vond ik leuk en spelen met de G’s en de groene gedachten. Dat heeft me wel geholpen. Ik ben nu minder vaak boos op school.

– G, jongen 11 jaar, pestproblemen

Praten over problemen met je zoon kan een hele uitdaging zijn. Jongens praten niet graag over problemen. Maar met een beetje kennis over jongens en hoe ze verschillen van meisjes kom je een heel eind. Lees verder...

Ken je dat: je zoon komt uit school en je vraagt hem naar zijn dag. Je maakt je zorgen want je hebt gehoord over problemen met een vriend. Je vindt het belangrijk daar met hem over te praten. Maar er komt geen zinnig woord eruit. Je bent vasthoudend en stelt nog meer vragen. Je wordt er een beetje kriegelig van. Maar het enige dat eruit komt is hmmm, gaat wel, kwee niet, neeeheee. Jongens kunnen niet praten over problemen.

Inderdaad, jongens praten niet op het moment dat jij dat wilt, niet gelijk uit school. Hij is er dan helemaal niet aan toe en wil chillen, gamen, niet praten. Als je wilt weten wat er echt met je zoon aan de hand is moet je geduld hebben.

Bewaar je geduld

Geduld is vaak lastig voor vrouwen. Als ons iets dwars zit willen wij er direct over praten en het analyseren. Dat is onze manier om met problemen om te gaan. Wij hebben een beter ontwikkelde linker hersenhelft. Daarom zijn wij talig vaak beter ontwikkeld dan jongens en mannen. Maar onze manier is niet de manier van onze zonen.

Als wij moeders het geduld kunnen opbrengen dan komt er een geschikter moment om met onze zoon te praten. Vaak is dat niet het moment dat voor onszelf geschikt is, maar gelukkig zijn vrouwen flexibel. Dus als je staat te koken en je zoon drentelt om je heen: geef hem een klusje dan heb je zijn aandacht. Of als hij naar bed moet en hij loopt te dralen en te lummelen. Dan wil hij wel graag wat aandacht van je. Niet bezorgd zijn dat hij te laat gaat slapen. Als je echt wilt weten wat er speelt is dit je kans.

Bespreek eerst dingen waar hij blij van wordt

Jongens worden graag aangesproken op wat ze goed kunnen. In tegenstelling tot meisjes die beter zijn in het zich kwetsbaar opstellen. Voor jongens voelt kwetsbaarheid zwak en jongens willen niet zwak zijn. Hij heeft eerst een compliment nodig of waardering van zijn moeder voordat hij een lastige zaak wil bespreken.

Om een gesprek met je zoon te beginnen is het handig een concrete open vraag te stellen waardoor hij je in geuren en kleuren kan vertellen wat hem bezig houdt, hoe hij het ziet. Jongens hebben niet zo’n goed abstractievermogen dus hoe concreter de (open) vraag hoe beter ze hem kunnen beantwoorden. Gewoon beginnen over iets dat geen kwaad kan, niet gelijk het probleem erin gooien.

“Met wie heb je vandaag op school gespeeld in de pauze?” Hij vertelt je met wie en jij kunt vervolgens vragen “Wat deden jullie dan? Een spel of zo?” En nu is het de kunst geduldig te luisteren. Dat betekent NIKS ZEGGEN (=moeilijk voor moeders!) beetje knikken en hummen. Vergeet niet om te proberen het te snappen, het kan ingewikkeld zijn wat hij vertelt. Terloops kun je nu je vraag stellen “Was Max er niet bij dan?” Misschien vertelt hij je iets over zijn vriendschap met Max en waarom dat niet meer zo lekker loopt.

Valkuil voor moeders

Er is wel een valkuil waar wij moeders vaak intrappen. Jongens kunnen je dingen vertellen waar je van schrikt, die je schokkend vindt. Het is dan belangrijk dat je rustig blijft.

Je zoon is namelijk aan het uittesten wat jij kunt hebben voordat hij je het echte probleem vertelt. Als jij schrikt of boos wordt of je bezorgdheid of afkeuring laat blijken over wat hij je vertelt dan stopt hij onmiddellijk de conversatie en sluit hij zich af. Hij zit niet te wachten op je afkeuring of angst, daar wordt hij ongelukkig van. Dus kiest hij ervoor je niks meer te vertellen. Hij wil graag dat jij rustig blijft, dat stelt hem gerust.

Als je een zoon hebt die niet veel wil vertellen kijk dan eens kritisch naar jezelf. Hoe reageer je doorgaans op dingen die hij je vertelt? Probeer het eens uit om zijn verhaal rustig en zonder oordeel aan te horen. Hij zal zich misschien niet in 1 keer voor je openen. Het heeft tijd nodig om zijn vertrouwen (terug) te winnen.

Als je vasthoudend en liefdevol bent en hem later nog eens vraagt naar situatie met zijn vriend zal hij steeds een stukje meer vertellen. Want hij wil het wel met je delen, maar op zijn manier, op zijn tijd, niet te lang, niet te uitgebreid. Gelukkig is vasthoudendheid een kwaliteit die bij vrouwen past. Dat komt goed uit. Want als je rustig en vastberaden blijft zal hij zich veilig voelen zijn problemen met je te bespreken.

Labels:
jongens boosheid opvoeden moeders jongens meisjes verschillen kindertherapie kind angst weerbaarheid

Reageren

Gesprek laden

Agenda


Schooljaar 2018-2019

Voor de uitvoering van arrangementen op basisscholen in Utrecht voor schooljaar 2018-2019 is weer ruimte. Bel of mail voor informatie

29-5- 2018

Balans Utrecht organiseert een avond over NLD. Voor info en aanmelden klik hier.

Rots en Watertraining
De groepstrainingen zijn voorlopig opgeschort. Individuele begeleiding met Rots en Water is wel mogelijk.

Op afspraak
Individueel consult ouder(s), kind, jongere
Kindertolk consult voor ouders
Workshop Jongensproblemen? Jongensoplossingen!! voor ouders of leerkrachten.
Rots en Watertraining voor groepen

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen