Verschil in angst bij jongens en meisjes

06-54781879
info@liavankooten.nl

Ondanks dat onze zoon nog wat aan de jonge kant is, waren wij erg blij om toch een afspraak te kunnen maken. De keus om hem buiten dit traject te laten en eerst zelf aan de slag te gaan heeft erg bijgedragen aan ons gevoel dat wij iets aan de situatie hebben kunnen veranderen.

– Moeder B, zoon 6 jaar, opstandig gedrag

Voor het blad Psychosociaal Digitaal heb ik een artikel geschreven over angst. Ik heb onderzocht wat het verschil is in angst bij jongens en meisjes en hoe ze daar verschillend mee omgaan. De integrale tekst van het artikel vindt je hier.

Meer lezen: klik hier voor het artikel.

Angst is een nuttige emotie omdat het een signaalfunctie heeft en het kind beschermt tegen gevaar. Dat ontwikkelt zich vaak heel adequaat, maar soms ook niet. Hierin verschillen jongens en meisjes niet wezenlijk. Welke situatie of gedachte door een kind als gevaarlijk wordt geïnterpreteerd in de hersenen en daarmee de angstketen in werking stelt, is afhankelijk van de leeftijd, de sociale en cognitieve ontwikkeling van een kind, de omgeving en de eerdere ervaringen van het kind. Maar ook of je een jongen of meisje bent, speelt een rol in die angstketen. Meer kennis over en inzicht in die verschillen helpt kindertherapeuten in de begeleiding van kinderen.

Gesprek laden

Agenda


17 Januari 2017
Balans Utrecht organiseert een avond over de overstap van de basisschool naar de middelbare school voor kinderen met extra zorgbehoeften. Voor info en aanmelden klik hier.

Rots en Watertraining
De groepstrainingen zijn voorlopig opgeschort. Individuele begeleiding met Rots en Water is wel mogelijk.

Op afspraak
Individueel consult ouder(s), kind, jongere
Kindertolk consult voor ouders
Workshop Jongensproblemen? Jongensoplossingen!! voor ouders of leerkrachten.
Rots en Watertraining voor groepen

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen