Van voetballer die kaakslag uitdeelt – naar voetbaltalent met zelfbeheersing
Er was afgelopen weekend veel commotie over een voetballer van FC Utrecht. Hij was op de training zo boos geworden dat hij een teamgenoot een kaakslag uitdeelde. 6 weken uitgeschakeld met een gebroken kaak. De dader mocht de volgende wedstrijd gewoon meespelen wegens onmisbaarheid. Maar het hele land viel over de club en de trainer heen. Want wat is dat voor voorbeeld naar de samenleving en met name naar de jeugd. De speler werd alsnog geschorst.
Mijn cliëntje is een talentvolle voetballer. Maar hij heeft een probleem met zijn gedrag. En de trainer heeft hem er ook al op aangesproken. Altijd opmerkingen over anderen en wat ze niet goed doen. “Ik ben niet de enige” zegt hij. En dat kan zomaar waar zijn. Maar het valt de trainer op en hij komt er door in de problemen. Ook op school komt hij in de problemen doordat hij impulsief reageert met boosheid.
Lichaamsbewustzijn
Maar als hij tegenover mij zit zie ik een kleine rustige bedeesde jongen. Hij zegt vaak “weet ik niet” en kijkt me met zijn grote ogen lief aan. Even de tijd nemen dan komen er wel antwoorden. Hij moet er aan wennen. Hij heeft gewoon nog nooit zo nagedacht over gedrag en gevoelens en oorzaak-gevolg en zo. Hij is altijd lekker bezig met voetbal. En dat doet ie goed.
Hij kan bedenken dat hij zichzelf beter in bedwang wil leren houden. Zelfbeheersing noemen we dat. Om zijn mond te houden in plaats van reageren op anderen tijdens een training of wedstrijd. Om niet boos te reageren als op school tijdens het voetballen kinderen niet overspelen naar een vrije man. Daar hebben we een paar mooie oefeningen voor uit de rots en water.
En we maken de koppeling naar het voetbal. Want daar heb je zelfbeheersing nodig om bv. een vrije schop of penalty te nemen terwijl het onrustig is om je heen. Dat kan hij als de beste. Maar hij kan maar moeilijk benoemen hoe dat in zijn lijf werkt. Door er bewuster bij stil te staan realiseert hij zich hoe hij zichzelf rustig kan krijgen (adem laag, focus, concentratie)
Boosheid en opkomen voor jezelf
Maar er zit nog een andere kant aan dit verhaal. Want je kunt jezelf wel leren beheersen, maar je moet je tegelijk ook leren uiten als iemand over je grens gaat. Voor jezelf opkomen. En daar ligt een deel van zijn probleem.
In de klas is een opdracht die hij graag met zijn vriendje wil doen. Maar juf deelt hem in bij een ander groepje. Als hij haar heel lief vraagt of hij bij het groepje van zijn vriendje mag geeft juf geen krimp. Ze vind het beter van niet. Wat ze niet weet is dat de jongens al met elkaar overlegd hebben en een heel goed idee hebben. Ze hebben het zelfs al een beetje voorbereid thuis.
Mijn clientje is woest op juf dat hij niet bij het andere groepje mag. Als er daarna op het schoolplein tijdens het voetballen iemand een stomme actie maakt ontploft hij. Hij gaat uit zijn dak, en krijgt natuurlijk straf.
Ik probeer met hem te kijken naar zijn eerste irritatie over die groepsopdracht. Zou juf eigenlijk wel gemerkt hebben hoe boos hij was. Heeft hij het haar wel goed duidelijk gemaakt waarom hij samen met zijn vriendje wilde. We denken van niet. Want ja, als ze niet willen dat je boos wordt kun je beter maar liefjes doen. Of toch niet?
Zelfbeheersing en boosheid
Natuurlijk niet. Je moet ook stevig voor jezelf op durven komen. Maar waarom eigenlijk? Omdat een rustige maar stevige uiting van je ongenoegen je helpt om de boosheid of irritatie uit je lichaam te laten wegvloeien. Want als het niet uit je lijf kan door je te soft en te lief op te stellen, blijft de boosheid in je lijf zitten. Als er daarna nog iets gebeurt waar je boos over wordt is het veel lastiger om je te beheersen.
Ingewikkeld hoor. Aan de ene kant voor jezelf opkomen, maar wel vriendelijk als “stevig water” dus. En aan de andere kant als een rots dingen van je af laten glijden en niet reageren. Het één kan niet zonder het ander. Er is evenwicht nodig tussen het goed gedoseerd uiten van je gevoelens van ongenoegen aan de ene kant. En naar binnen gerichte zelfbeheersing als iemand je uitdaagt aan de andere kant. Daar kun je door te oefenen zeker beter in worden.
Ik hoop later mijn cliëntje op de sportpagina nog eens tegen te komen. Met een verslag over de geweldige goals die hij scoort. En liever niet met een verhaal over een kaakslag en een schorsing.
Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken? Je kunt ook bij mij terecht voor een ‘cursus zelfbeheersing kind’. Bel of mail me gewoon even.